FB2 Режим чтения

365

Другое / Постмодернизм, Приключения, Проза, Психология, Другое
Назар - хлопець, який спілкується сам із собою та своєю камерою, оскільки не має друзів. Люди його минають, бо вважають, що він накличе на них 10 років нещасть (адже він страшенно незграбний). Паралельно виявляється, що він зовсім не простий, оскільки подібний спосіб життя не може не відбитися на психологічному здоров'ї підлітка. З рештою, у його поле зору потрапляє купка найкращих друзів, за якими він починає спостерігати, вважаючи себе тою частиною компанії, яка завжди лишається "поза кадром". Звідси ми і починаємо наш відлік - 365 днів.
Объем: 0.935 а.л.
незавершенное произведение

Розділ 1. "Назік"

– Наступний, наступний! Не штовхаємося! – Кричала Зоряна Анатоліївна, махаючи лівою рукою, а правою тримаючи списки з учнями.  

Це була жінка яскравої зовнішності: кучеряве пофарбоване у блідо-жовтий колір волося, сухе, як солома і зібране до купки сірою з фіолетовим пришпилькою (у колір вільної сорочки з широкими рукавами-ліхтариками, запнутої у чорну звужену спідницю нижче колін) на задніх пасмах, передні ж закривали майже увесь лоб і спускалися до підборіддя. Тонкі чорні з зеленуватим відтінком брови майоріли над яскраво помальованими фіолетовим очима з чорною підводкою, проведеною товстим шаром, що розпливався під впливом спеки та ховався у зморшках повік. Її зелені очі дивилися через товсту чорну оправу окулярів, а губи, як і довгі нігті, були помальовані яскравим червоним. Сама ж жінка на зріст видавалася досить високою (тому й взувала підбори лише мінімальної довжини), широкою у плечах та у області стегон, а спідниця цілком і повністю викривала і навіть підкреслювала животик, який випирав уперед, як то часто буває у жінок її віку.  

Біля неї, спершись на підвіконня та підігнувши праву ногу стояв удвічі, а то й утричі худіший за неї чоловік, вдягнутий у чорне: старенька чорна футболка без малюнків та тексту, такого ж кольору спортивні штани та кросівки. Його лице так само було побите зморшками, які особливо помітно виднілися біля глибоко посаджених блакитних очей. Над ними – густі брови, що вже встигли вигоріти на сонці, під ними – широченний ніс-картопля у глибоких цятках та зуби, що не сходилися посередині, які він весь час облизував, міцно стискаючи губи і прицмокуючи. По скронях стікали крапельки поту, які також виблискували на лисині посередині голови і ховалися у русявому волоссі позаду та збоку. Чомусь, він нагадував скоріше вантажника з міського ринку, ніж фотографа, яким насправді був. Може, через те, що він був засмаглий, може, через те, що зростом вийшов до плечей Зоряни Анатоліївни.  

Я проштовхався через юрбу випускників, не минувши жодної ноги у себе на дорозі та, з рештою, перечепився через чорний товстий провід, що був простягнутий прямо перед сходами до сцени. Почувся сміх декількох купок старшокласників, але я зробив вигляд, що нічого не помітив. Підводячись сходами, я зняв майже пустий рюкзак та жбурнув його до стільця, на якому і вмостився. Тут, на сцені актової зали, був зовсім інший світ: простір, біле світло, що падає на стілець не лише з прожекторів самої сцени, а і спеціально прилаштованої апаратури, камера, усілякі білі з чорним парасолі і повітря, якого геть не вистачає там, серед випускників, які липнуть один до одного спітнілими футболками під сценою, де на них падають жаркі сонячні промені з високих вікон, які майже сягають стелі.  

– Ім’я? – Голосно запитала Зоряна Анатоліївна, дивлячись у свої папери.  

– Назар Грабовець.  

Якийсь час Зоряна Анатоліївна переглядала папери, а потім підвела очі і подивилася на мене, ніби чекаючи пояснень.  

– 11-Б. – Додав я.  

Жінка знову почала шарудіти аркушами.  

– Не бачу у списку.  

Так було завжди – мене майже кожен раз минали. У початкових класах мене якось забули на вулиці під час прогулянки, а одного разу навіть поїхали автобусом без мене назад до школи після екскурсії. У середній школі я почав зникати зі списків, а вчителі завжди забували моє ім’я. З шостого класу наді мною почали знущатися інші підлітки. Все через те, що я такий щасливий на різні оказії. Наприклад, одного разу я перечепився на сходах і, щоб втриматись, схопився за перше, що трапилося під руки. На жаль, я не встиг передбачити, що це будуть штани хлопчика з паралелі. Іншого разу я почувався дуже погано, але медсестра не відпустила мене додому і мені довелося йти на урок. Мій вчитель, Олександр Миколайович, попросив мене принести з вчительської контурну карту, на яку мене, з рештою, і знудило прямо в учительській, коли я трохи подався уперед, щоб взяти її в руки. І, здавалося б, хоча би цей випадок мав стати таким, який буде вирізняти мене з-поміж учнів для вчителів, але сталося навпаки. Тепер мене помічали лише учні, які або ігнорували мене (бо вважалося, що людина, яка мене торкнеться, буде 10 років нещаслива), або по-різному наді мною знущалися: раз на декілька місяців я знаходив безглузді образливі зім’яті листівки у своєму портфелі на кшталт: «Назар – з дупи пар» (після того, як мені на стілець підклали кульку, що видає непристойні звуки), «Грабовець – стріляний горобець» (після того, як хлопці після школи закидали мене горобиною з рогаток), «Назік – смердючий ПАЗік» (не знаю, як я був причетний до того, що наш шкільний автобус почав смердіти паленою резиною, а з вікон повалив густий дим, але то вже скоріше вплив мого авторитету).  

Три роки тому я прийшов навчатися у цей ліцей з надією, що все буде інакше. І справді, багато що стало кращим: ніхто наді мною не знущається (лише так, деякі особи, що вважають себе центром Всесвіту, можуть штовхнути чи підставити підніжку), я став поводитися обережніше і прораховую свій шлях наперед так, щоб нічого і нікого не зачепити і втриматися на ногах, хоча іноді я можу і помилитися. Я ніколи не вдягав яскравого одягу і намагався відповідати лише тоді, коли мене питають, що ставалося украй рідко. Завдяки цьому я став ще непомітнішим, ніж був до того, хоча я не можу сказати, що мені це не подобається. Бути ніким все одно краще, ніж бути «Назарком-маменятком» (ця листівка з’явилася після того, як я придбав мамі коробку цукерок на заощаджені кошти з обідів і про це дізналися хлопці з мого попереднього класу). Єдиним, що мені не подобалося у такому становищі – це те, що у мене геть не було друзів. Хоча їх у мене ніколи не було. Я декілька разів намагався почати розмову з іншими учнями у новому класі, але мене або не чули через загальний галас, або просто не помічали, що я звертаюся конкретно до когось. Мама говорить, що я просто народився під такою зіркою, що ніхто мене ніби не бачить, але завжди додає, що я обов’язково досягну успіху. Я у це не вірю.  

Зоряна Анатоліївна погортала папери, а потім, махнувши рукою, притулила листок до стіни і дописала моє ім’я у кінці списку 11-Б. Як і очікувалося.  

Пані Зоряна кивнула фотографу і той, переставши цмокати та розглядати брудні нігті, звернувся до мене:  

– Добре, …  

– Назар. – Нагадав я.  

– …Назаре. Зараз дивися у об’єктив і спробуй не закрити очі, коли буде спалах. – Він притулився обличчям до камери і додав: – Посміхайся.  

Камера спалахнула декілька разів і фотограф почав розглядати результат.  

Доки вони із Зоряною Анатоліївною оцінювали по шкалі від 1 до 10 жахливість мого вигляду, я мав нагоду поспостерігати за тим, що коїться довкола, а найцікавішими для мене були випускники. Он вони: найкрасивіша дівчина планети; хлопець, який видудлить на випускному увесь алкоголь, наче воду і буде упевнено триматися на ногах; майбутній відомий саксофоніст; шалена Ніка та креативна Діана, що була вдягнута у вільну легку сукню, розфарбовану за власним смаком. Вони про щось говорили і посміхалися. Ляля, рідше Аля (вона ж Аліна і та, що найкрасивіша) правою рукою крутила свого каштанового кучерика і сміялася, а Сява (той, що гарно сприймає алкоголь) штурхав у плече Моцарта (що мав би стати саксофоністом). Сонце падало прямо на них, плуталося у їх волоссі і віях, лишало на обличчях та руках жовті смужки і блискотіло у їх очах. Я собі подумав, що саме їх і мав би фотографувати цей чоловік. Усі ці прожектори, натягнуті посмішки – усе це так неприродньо. Інша справа – мої фотографії. Я завжди фотографував лише живі моменти з їх життів, потім переглядав і мені здавалося, наче усі вони рухаються на своїх фото.  

Зашаруділи листочки – Зоряна Анатоліївна знову шукала моє ім’я.  

– Дякую,... Н-Назаре. Наступний!  

Я підвівся зі стільця і ще раз подивився на них, підіймаючи портфель з підлоги. Такі сонячні, вони не дивилися на мене, хоча знали, що перебувають у полі мого зору. Я відчував. Лише Ляля декілька разів потайки поглянула на мене збоку, а потім опустила очі і продовжила сміятися із жартів Сяви, роблячи вигляд, наче мене тут немає, хоча, може, мені це всього лише здалося. Я закинув рюкзак на плече і стрімко пішов зі сцени, знову перечепившись через клятий провід та попрямував до дверей, продовжуючи не минати жодної ноги, а все через те, що я почав ще 365 днів тому.  

| 120 | оценок нет 10:54 19.07.2021

Комментарии

Книги автора

Таємниці
Автор: Vladislavatrius16
Стихотворение / Верлибр
Аннотация отсутствует
Объем: 0.031 а.л.
21:16 10.01.2022 | 5 / 5 (голосов: 1)

Шукай
Автор: Vladislavatrius16
Очерк / Военная проза История События Философия Другое
То твір про кохання. Яке саме - з'ясується серед нив.
Объем: 0.144 а.л.
22:35 17.04.2021 | оценок нет

Квітень, 23
Автор: Vladislavatrius16
Очерк / Психология События Философия Другое
"Квітень, 23" - це історія про сонце, кульбабкові поля і дівчинку з блокнотом, а, можливо, і ні.
Объем: 0.246 а.л.
23:17 26.02.2021 | 5 / 5 (голосов: 1)

Вона складала білизну й ламала усі мости
Автор: Vladislavatrius16
Стихотворение / Лирика Поэзия Постмодернизм
Аннотация отсутствует
Объем: 0.013 а.л.
13:20 24.01.2019 | 5 / 5 (голосов: 1)

Моменты
Автор: Vladislavatrius16
Стихотворение / Лирика Психология Реализм Философия
Аннотация отсутствует
Объем: 0.02 а.л.
19:05 03.09.2018 | 5 / 5 (голосов: 2)

4 июля
Автор: Vladislavatrius16
Рассказ / Любовный роман Постмодернизм Психология События Философия
Аннотация отсутствует
Объем: 0.386 а.л.
17:19 22.07.2018 | оценок нет

Сердце колотится бешено, мама...
Автор: Vladislavatrius16
Стихотворение / Поэзия
Аннотация отсутствует
Объем: 0.053 а.л.
09:45 01.11.2017 | 5 / 5 (голосов: 4)

Авторские права на произведения принадлежат авторам и охраняются законом. Перепечатка произведений возможна только с согласия его автора, к которому вы можете обратиться на его авторской странице.