FB2

АДКУЛЬ ПАЙШЛI БЕЛАРУСЫ. ОТКУДА ПОШЛИ БЕЛАРУСЫ.

Новелла / Проза, Фэнтези, Другое
Аннотация отсутствует
Объем: 0.1 а.л.

Калісьці ўсе Людзі жылі разам. Ва ўсіх былі аднолькавага колеру валасы, вочы, скура. Але гэта іх не турбавала. Яны былі заўсёды вясёлыя (акрамя часу смутку), працавітыя і добрыя. I калі ў адной сям’і нарадзілася дзяўчынка, непадобная на іх, Людзі толькі ўзрадаваліся. Усе прыходзілі палюбавацца на яе. У дзяўчынкі былі каштанавыя валасы, карыя вочы і чорныя броўкі. Але гэта заўважалася потым. Спачатку ўсе бачылі яе дзівоснага белага колеру скуру. Таму людзі пачалі зваць яе Белая Прыгажуня.  

А ў другой сям’і нарадзіўся хлопчык. Нічым ён не адрозніваўся ад Людзей. Хіба ж толькі валасы ў буйных кольцах былі залацейшыя за жыта. I за гэта Людзі пачалі зваць хлопца Русым.  

Белая Прагажуня вучылася ў бацькоў розным майстэрствам і вельмі любіла спяваць.  

Русы хутка навучыўся ўсяму на свеце, бо меў працавітыя рукі. А яшчэ юнак пісаў вершы. Самы прыгожы твор ён прысвяціў Белай Прыгажыні, калі паклікаў яе ў жонкі.  

Каб не залежыць ні ад кога, маладыя пайшлі ў свет. Хутка яны знайшлі  

тэра інкогніта, на якой ніхто не жыў. Пабудавалі на гэтай зямлi дом, нарадзілі дзяцей. Але ніколі Людзей яны не цураліся, і ў хаце заўсёды былі госці. Прыходзілі паслухаць вершы Русага, паспяваць разам з Белай Прыгажуняй, а хто і паглядзець на іхняе майстэрства.  

Спачатку Людзі казалі: «Пойдзем да Белай Прыгажуні і Русага, майстэрству павучымся, душой адпачнем». А потым пачалі казаць: «Пойдзем да БелаРусаў».  

Вось гэдак з’явіліся беларусы, а зямлю, якую яны апанавалі, пачалі называць: БеларусIя – Белая Русь – БЕЛАРУСЬ.  

 

ОТКУДА ПОШЛИ БЕЛОРУСЫ  

(авторский перевод)  

 

Когда-то все Люди жили вместе. У всех были одинакового цвета волосы, глаза, кожа. Но это их не беспокоило. Они были всегда веселые (кроме времени скорби), трудолюбивые и добрые. Когда в одной семье родилась девочка, непохожая на них, Люди только обрадовались. Все приходили полюбоваться на нее. У девочки были каштановые волосы, карие глаза и черные бровки. Но это было замечалось потом. Сначала все видели ее изумительного белого цвета кожу – поэтому люди начали называть ее Белая Красавица.  

А во второй семье родился мальчик. Ничем он не отличался от Людей. Разве же только волосы в крупных кольцах были золотее ржи – и за это Люди начали называть парня Русым.  

Белая Красавица училась у родителей различным мастерствам и очень любила петь.  

Русый быстро научился всему на свете, ибо имел трудолюбивые руки. А еще юноша писал стихи. Самое красивое он посвятил Белой Красавице, когда позвал ее в жены.  

Чтобы не зависит ни от кого, молодые пошли в мир. Быстро они нашли терра инкогнита, на которой никто не жил. Построили на этой земле дом, родили детей. Однако никогда Людей они не чурались, и в доме всегда были гости. Приходили послушать стихи Русого, попеть вместе с Белой Красавицей, а кто и просто посмотреть на их мастерство.  

Сначала Люди говорили: «Пойдем к Белой Красавице и Русому, мастерству поучимся, душой отдохнем». А потом начали говорить: «Пойдем к БелоРусам».  

Вот так появились белорусы, а землю, которую они заселили, начали называть: Белоруссия – Белая Русь – БЕЛАРУСЬ.  

1994 год.  

 

 

Янка КУПАЛА. А ХТО ТАМ IДЗЕ?  

«А хто там ідзе? » – поворотный пункт в становления белорусской литературы, ГИМН ее народа, поднимавшегося на борьбу.  

Луи Арагон.  

Стихотворение переведено на 82 иностранных языка.  

 

А хто там ідзе, а хто там ідзе  

У агромністай такой грамадзе?  

– Беларусы.  

 

А што яны нясуць на худых плячах,  

На руках ў крыві, на нагах у лапцях?  

– Сваю крыўду.  

 

А куды ж нясуць гэту крыўду ўсю,  

А куды ж нясуць на паказ сваю?  

– На свет цэлы.  

 

А хто гэта іх, не адзін мільён,  

Крыўду несць наўчыў, разбудзіў іх сон?  

– Бяда, гора.  

 

А чаго ж, чаго захацелась ім,  

Пагарджаным век, ім, сляпым, глухім?  

– Людзьмі звацца.  

Іван Дамінікавіч Луцэвіч (Иван Доминикович Луцевич). Зборнік (Сборник) "Жалейка" (Свирель"), 1908 год.  

| 171 | оценок нет 08:12 09.07.2022

Комментарии

Книги автора


29 Апреля. ВСЕМИРНЫЙ ДЕНЬ ЖЕЛАНИЙ. ПРИМИ КАК ДАННОСТЬ!
Автор: Sinilga
Другое / Проза Реализм События Философия Фэнтези
Аннотация отсутствует
Объем: 0.018 а.л.
10:46 29.04.2024 | оценок нет

ЕЩЁ РАЗ ПРО ЛЮБОВЬ
Автор: Sinilga
Другое / Поэзия Реализм Философия Другое
Аннотация отсутствует
Объем: 0.033 а.л.
11:35 28.04.2024 | оценок нет


26 Апреля. ОТЧУЖДЕНИЕ ГОСУДАРСТВА ХУЖЕ ЧЕРНОБЫЛЯ.
Автор: Sinilga
Другое / Проза Реализм События Философия Другое
Аннотация отсутствует
Объем: 0.139 а.л.
08:54 26.04.2024 | 5 / 5 (голосов: 1)


25 Апреля. МЕЖДУНАРОДНЫЙ ДЕНЬ ГЕННОЙ ИНЖЕНЕРИИ. ЭТО – ГЕНЫ!
Автор: Sinilga
Другое / Проза Реализм События Философия
Аннотация отсутствует
Объем: 0.014 а.л.
10:56 25.04.2024 | оценок нет

Авторские права на произведения принадлежат авторам и охраняются законом. Перепечатка произведений возможна только с согласия его автора, к которому вы можете обратиться на его авторской странице.